 |
In 1974 was Piet Leguit assistent bij een operatie van een man met een dramatisch ziektebeeld: gat in zijn slokdarm na langdurig braken. Overlevingskans 5 tot 10%. Piet beschreef tijdens zijn boekpresentatie vorige week in detail hoe deze operatie in zijn werk ging. Leek wel een les in installatietechniek: drainages, verleggen van organen, slokdarm parkeren, etc etc. Uiteindelijk waren er 10 operaties nodig en verbleef de man 6 maanden in het ziekenhuis.
Een maand geleden kreeg Piet, inmiddels gepensioneerd chirurg, via via een e-mail van de man. De man uitte bijna 40 jaar later zijn dankbaarheid en schreef dat zijn genezing voor 90% te danken was aan de aandacht van Piet. De gesprekken hadden hem wilskracht en hoop gegeven.
Het gaat niet alleen om geneeskunde, maar ook om geneeskunst.
De kunde van organiseren
Piet zijn boek ‘Verdrongen Gevoel’ staat boordevol anekdotes om de nieuwe generatie artsen op het hart te drukken dat de geneeskunst net zo wezenlijk is. Dat bijvoorbeeld het overlijden niet als een falen der geneeskunde wordt gezien, maar als een natuurlijk afscheid dat aandacht behoeft. Geneeskunst. In het boek staat het verhaal over een man die op de intensive care lag maar nergens meer op reageerde. De familie was gekomen om afscheid te nemen en Piet nodigde daarbij een vrouw met een harp uit om te spelen voor de man en familie. Tussen de beademingapparatuur. De muziek was diepontroerend, een heilig moment. Opeens liep er een traan langs de wang van de man. Een uur later overleed hij.
Ik heb ooit bedrijfskunde gestudeerd. Inmiddels weet ik dat bedrijfskunst net zo wezenlijk is. Onze uitdaging is om onszelf te bekwamen in de kunde van het organiseren, van het doelen halen en van het leidinggeven, én tegelijkertijd de relatie bovenaan te zetten. De relatie met onze eigen verlangens, patronen, gevoel, missie, vertrouwen, dankbaarheid, compassie, alsook de relatie met de mensen om ons heen. Mensen die niet slechts consumenten, producenten of leveranciers zijn, maar ook wezens met verlangens, patronen, gevoel, missie en worstelingen.
Om bedrijfskunde en bedrijfskunst te verbinden is een leerweg. Iedere dag weer. Met dank aan Piet voor zijn doorleefde levenslessen.
Veel goeds,
Patrick Roozemond Fred Steutel

|
 |
Volg ons: